Restoration and Extension of Traditional Cottage

St Andrews
Home / Projects / Restoration and Extension of Traditional Cottage

Comtemporary design in a conservation area

Situated within the St Andrews Conservation Area this traditional cottage comprised a number of small individual rooms.

The Client wanted to use it as a holiday home but there were not enough bedrooms and there was no large social gathering space. After a careful assessment of the options it was decided that the house should be extended to its East side between the existing gable and the boundary wall. Several dilapidated outhouses were removed and a new open plan kitchen dining sitting room was created to provide direct access to the South facing garden.

The deep plan of the extension required rooflights to bring sunlight into the new extension and this requirement suggested the roof form. The existing stone boundary wall was increased in height to reflect the roof shape behind.

The extension is an example of a contemporary design that complements a traditional building in a sensitive location.

Refurb and Extension Traditional Cottage Side View from Garden
Refurb and Extension Traditional Cottage Garden View
Refurb and Extension Traditional Cottage Outside Road view
Refurb and Extension Traditional Cottage Front door looking into Reception
Refurb and Extension Traditional Cottage Hallway looking into Double bedroom and Kitchen
Refurb and Extension Traditional Cottage Kitchen looking into Dinning Room
Refurb and Extension Traditional Cottage Dinning Room looking into Kitchen
Refurb and Extension Traditional Cottage Dinning Room and Kitchen
Refurb and Extension Traditional Cottage Living Room view into Kitchen
Refurb and Extension Traditional Cottage Living Room view from Sofa
Refurb and Extension Traditional Cottage Living Room
Refurb and Extension Traditional Cottage Bedroom with En-suite
Refurb and Extension Traditional Cottage En-suite
Refurb and Extension Traditional Cottage Bedroom